Франкфурт вече започна да приветства банкерите, които се стичат към

...
 Франкфурт вече започна да приветства банкерите, които се стичат към
Коментари Харесай

Франкфурт вече бере плодовете на Brexit

 Франкфурт към този момент стартира да приветства банкерите, които се стичат към града поради Brexit. Скоро и Goldman Sachs ще се откри във финансовото сърце на Германия, откакто нае 10 хиляди кв.м в нова 38-етажна постройка наоколо до централата на Deutsche Bank. Мястото ще е задоволително за към 800 чиновници, написа FT.
Англия към момента не е напуснала Европейския съюз (ЕС) и нито една банка към момента не е преместила личния състав си от Лондон в немския финансов център. За локалните сътрудници по недвижими парцели обаче резултатът Brexit е в разгара си.

Според Маркус Кулман, специалист по бизнес парцели в Jones Lang LaSalle във Франкфурт, Brexit „ към този момент е тук “.

Дори в случай че единствено 2% от работещите в банковия бранш в Лондон се реалокират във Франкфурт обаче, обстановката [на неприемливи жилищни наеми – б.ред.] ще се утежни доста, разяснява Ролф Янсен, ръководещ шеф на асоциацията за отбрана на наемателите.

Въпреки че Франкфурт е финансовата столица на Германия – най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, по някои индикатори градът минава за недодялан. Населението е под 1 млн. души, разходката от единия завършек на града до другия по брега на р. Майн лишава към час, а хората, които желаят по-богат културен живот, би трябвало да пътуват до Кьолн или Берлин.

Въпреки това Франкфурт е дом на едни от най-големите имена във финансовия бранш. Династията Ротшилд основава банковата си империя там, четирите най-големи банки на Германия - Deutsche Bank, Commerzbank, DZ и KfW, имат седалище в града, който е и дом на немската фондова борса, Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Германия.

След като Англия през предходната година реши да напусне Европейски Съюз, водещи кредитори от Япония, Съединени американски щати и други страни оповестиха проекти за пренасочване на огромен брой чиновници от Лондон към града. JPMorgan да вземем за пример е една от първите банки, които публично оповестиха, че ще наемат спомагателни площи за още 200 души личен състав.

Градският небосвод е неповторим за Германия с толкоз доста небостъргачи както за офиси, по този начин и за жилища. Цените на покупко-продажбите стават все по-високи, само че това не стопира напора от вложители. Официалните наеми от към 40 евро на кв.м са с към 5% по-високи по отношение на 2010 година, само че са с към 40 на 100 под наемите в Париж и със 70 на 100 под равнищата в Лондон.

Все още в града има и свободни офиси, въпреки и незаетите площи да понижават.

Жилищните парцели за популацията със междинни приходи обаче стават все по-недостъпни. Ниските лихвени проценти и възходящият вкус измежду задграничните вложители тласкат цените нагоре от исторически по-ниските нива по отношение на другите водещи европейски пазари.

От последното тримесечие на 2009 година наемите на жилища се усилват от 10,50 евро на 15 евро на кв.м, а поради Brexit се чака ускорение на растежа на цените.

Някои обаче приветстват измененията поради оживлението, което настава в града. Други обаче се тормозят поради тези трендове, като считат, че градът не може да си разреши да стане дом на супербогатите.

Домакинствата със междинни приходи от ден на ден се затрудняват да си намерят налични жилища. През идващите години във Франкфурт ще бъдат издигнати към 20 нови високи жилищни здания, само че множеството от тях са с първокласни жилища отвън обсега на средностатистическото население.

В Германия остава всекидневно експертите да наемат домовете си. Някои обаче към този момент съжаляват, че не са се възползвали от момента за покупка на личен дом, тъй като единствено за пет години цените на кв.м се усилват с 600 евро до 5 150 евро на кв.м.  
По публикацията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР